gradatus, coach, coaching, verandering, trauma, traumabegeleiding, traumaverwerking, outdoor, wandelcoaching, Somatic experience, familieopstellingen, regressie, tijdlijn, ademwerk, visualisatie, massage, ontspanning, pulsing, holistisch, mensbeeld, belemmeringen, overtuigingen, beperkingen, angst, pijn, vrijheid, plezier, genieten, hulpdiensten, groei, verantwoordelijkheid, intuïtie, normen en waarden, herinnering, leven, transformatie, politie, brandweer, ambulance, defensie, boa, ns, ProRail, gedachten, emotie, gevoel, counseling, Apeldoorn, stress, burn-out, ondersteuning, begeleiding, onrust, spanning, nachtmerrie, slaapproblemen, transformatie, piekeren, ptss, depressie, discriminatie, geweld, pesten, seksuele, intimidatie, mishandeling, misbruik, methodieken, emdr, bodydrumrelease, the work, de helende reis, geluk, herkennen, rendement,

Het benoemen van het probleem

Als kind wist je heel goed wie je was en leefde je vooral onbewust, levenslustig, vol verwondering en heel spontaan. De wereld lag aan je voeten en je ging op ontdekking. Je leerde door te doen, je stopte van alles in je mond, bent honderd keer gevallen voordat je kon staan en was regelmatig gefrustreerd omdat je je behoefte nog niet in woorden kon uitdrukken. En toch stond je iedere keer weer op en ging je door, net zolang totdat je zelf tevreden was. In die ontdekkingstocht ben je ook om je heen gaan kijken. Er was zoveel te zien en te ontdekken. De mensen om je heen die allemaal bewegingen maakte die jij nog niet kon, geluiden produceerde waarvan je geen idee had hoe ze dat deden.

In de wereld om ons heen wordt voor ons als kind bepaald wat goed en fout is. In ons hoofd is het nog één grote warboel omdat onze intuïtie soms hele andere dingen verteld dan wat de mensen om ons heen zeggen. We staan juist op deze leeftijd dicht bij onszelf, maar we mogen er van de buitenwereld niets mee doen. Soms werd je er zelfs voor gestraft. De nadruk ligt op het ontwikkelen van het verstand en niet op het ontcijferen van onze intuïtie. Er werd veel van je verwacht om uiteindelijk maar te voldoen binnen onze maatschappij.

De woorden en gedragingen die ons aangeleerd zijn in combinatie met jouw beeld en ervaringen van het leven, hebben jou gevormd tot wie je nu bent. Een leven met waardevolle herinneringen en fijne gevoelens maar ook soms overweldigende situaties en momenten waar je niet aan terug wil denken of zelfs compleet verdrongen hebt. Hierdoor ontwikkelen we strategieën om de pijn van dit verlies niet te voelen, welke in de kinderjaren heel heilzaam is, maar in je volwassen leven tegen je werkt. De enige manier om je pijn te helen, is hem werkelijk toe te laten.

Het benoemen van het probleem

Om er weer achter te komen wie je bent en wat je wil moeten we al onze misvormingen, schaduwkanten en blinde vlekken zien te vinden. Welke automatische en verslavende programma’s zijn er in lichaam en geest? Zelfbeperkende emoties of overlevingsemoties bepalen je houding en zijn mede verantwoordelijk voor de manier waarop je denkt, hoe jij staat in relatie met de buitenwereld staat en welke beperkende overtuigingen je jezelf oplegt.We zullen het onderbewuste zichtbaar moeten maken. Het bewust worden van het onderbewuste is de eerste stap naar verandering.

Wat wil jij aan jezelf veranderen?